Leefstijlgeneeskunde: natuurgeneeskunde 2.0?

Leefstijlgeneeskunde is het therapeutisch inzetten van voedings-, leefstijl- en gedragsinterventies op basis van wetenschappelijke kennis. Sinds de mens kwalen en ziekten kent heeft-ie oplossingen gezocht. Zonder wetenschappelijke onderbouwing werd enkel op basis van overgeleverde ervaringen en overtuigingen getracht ziekten te bestrijden. Zo stapelde veel kennis over vasten, voeding, kruiden en afharding/training zich op. En werd binnen uiteenlopende  samenlevingen binnen traditionele zingevings-kaders behandelplannen opgesteld.

Sinds de wetenschap haar licht laat schijnen op deze oude behandelvormen vinden we dat veel oud weten uiterst werkzame behandelingen kent die juist in onze hectische moderne tijd ongekend actueel zijn. Vasten (time restricted periodiek vasten), koude(“the Iceman”), warmte (sauna), licht (24-uurs ritme), lichaamsoefening (van yoga tot fitness), meditatie en zingeving kunnen ons krachtige middelen leveren voor behandeling en genezing van ziekten en kwalen.

Want waar onze voorouders vooral te maken kregen met honger, infecties en trauma’s zijn onze kwalen meer van het type, te veel eten, te schoon en comfortabel leven en stress door vele angsten waar we geen betekenis meer in zien, Niet vreemd dat 80% van alle zorgkosten bepaald worden door aandoeningen die grotendeels tot vrijwel volledig ontstaan door de wijze waarop wij ons leven inrichten. Hart- en vaat aandoeningen, kwaadaardige aandoeningen, chronische luchtwegproblemen en overgewicht/diabetes zijn immers de meest voorkomende aandoeningen. En ondanks dat de moderne geneeskunde opdiverse velden een revolutie teweeg gebracht heeft. (denk bijvoorbeeld aan aantibiotica, hormoontherapie, aneasthesie en pijnbestrijding) staat medisch ingrijpen en medicijngebruik inmiddels zelf in de top 5 van meest voorkomende doodsoorzaken. Tijd voor een verse blik voor inspiratie uit het verleden.

Met behulp van leefstijlinterventies onder begeleiding van onze leefstijlgeneeskundige arts met meer dan 25 jaar praktijkervaring kunt je je gezondheidsproblematiek voor zijn of verminderen. Of je nou relatief gezond of ongezond leeft, we kijken graag met je mee hoe we je gezondheid met veilige bewezen leefstijlinterventies kunnen optimaliseren. We kijken hierbij natuurlijk naar voeding, beweging, stress en andere (mentale) gezondheidsproblematiek. Hieronder lees je er meer over. Wil je direct een afspraak met onze leefstijlgeneeskundige arts, Raymond Borger, plannen? Dat kan hier.

Raymond Borger - arts

“Om uw kwaliteit van leven te vergroten, is leefstijl het medicijn. Met behulp van natuurlijke middelen en methodes verbeteren we uw gezondheid en vitaliteit. Om voedings, bewegings- en andere leefstijlinterventies op maat te maken, gebruiken we wetenschappelijke invalshoeken. Met een gezonde levensstijl kunt u klachten en kosten voor zijn. Kleine aanpassingen hebben al een groot effect om klachten te verminderen en voorkomen. Deze leefstijlinterventies zijn een veilige en natuurlijke methode om zelf meer regie te krijgen over uw gezondheid, vitaliteit en kwaliteit van leven.”

Voeding

Voeding is onze brandstof en het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen maakt u energiek, weerbaar en gezond. Echter is het met alle zoete en zoute ‘lekkernijen’ een uitdaging om een gezond voedingspatroon aan te leren en vast te houden. We helpen u hierbij door uw huidige voedingsinname in kaart te brengen, te kijken waar mogelijkheden liggen en vervolgens een voedingsplan op maat te maken. Gezonde aanpassingen in uw voedingspatroon werkt niet alleen preventief tegen gezondheidsproblemen, maar is ook effectief gebleken in de behandeling van gezondheidsproblematiek.

Beweging

Door veel te bewegen kunt u gezondheidsproblemen voorblijven en verminderen. Met kennis en ervaring, onderzoeken we welke oefeningen een verschil kunnen maken in uw leefwijze. Op deze manier kunnen we een persoonlijk trainingsprogramma inrichten, waardoor u fitter wordt en de regie over uw eigen gezondheid neemt.

Stressreductie

In de prestatiemaatschappij waarin we vandaag de dag leven, komen we veel stress (of aan stress gerelateerde) klachten tegen. Tijdens gesprekken met gebruikmaking van zogenaamde counseling gespreksvaardigheden, onderzoeken we welke factoren in uw leven te maken hebben met de stress die u ervaart. Daaropvolgend gaan we samen kijken hoe we deze stress kunnen reduceren. Een lagere mate van stress bevordert uw gezondheid en verkleint de kans op toekomstige klachten door toe doen van stress.